رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور گفت: نیاز به یک برنامهریزی عملیاتی جامع وجود دارد که سرمایهگذار را مجاب به سرمایهگذاری در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر کند، بهویژه اینکه ورود بخش خصوصی سرعت انجام کار را بالا میبرد.
به گزارش بررسی نیوز ،مهدی رهنما در گفتوگو با ایسنا همزمان هفته هوای پاک - که با شعار «عزم ملی برای هوای پاک با انرژیهای تجدیدپذیر» گرامیداشته میشود- اظهار کرد: شرایط محیطی و آب و هوایی ایران برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر مهیاست.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور با اشاره به تأثیر استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر بر کاهش آلودگی هوا و ابعاد زیست محیطی آن ادامه داد: درصد انتشار کربن و گازهای گلخانهای از تولید و استفاده از منابع تجدیدپذیر نزدیک به صفر است و میتوانیم آنها جزو انرژیهای پاک دسته بندی کنیم. به همین سبب استفاده از انرژیهای نو از منظر زیستمحیطی حائز اهمیت است. تصور کنید اطراف تهران به جای نیروگاه منتظرالقائم، شهدای پاکدشت و... از انرژیهای نو استفاده شود، اولین نکتهای که مطرح میشود حذف مسئله مازوت سوزی است. در این شرایط غلظت دی اکسید گوگرد، ذرات معلق کوچک تر از ۲.۵ میکرون و... تعدیل میشود، روند کاهشی خواهد داشت و به حفظ محیط زیست کمک خواهد شد.
او ضمن اشاره به برخی ابعاد اقتصادی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر نیز گفت: محاسبه هزینه استحصال انرژی تجدیدپذیر و راهاندازی نیروگاههای مرتبط بر اساس فهرست بهایی که سالانه سازمان مدیریت منتشر میکند، بهازای هر یک مگاوات حدود ۷۰۰ تا ۸۵۰ هزار دلار است، درصورتیکه هزینه راهاندازی نیروگاههای سیکل ترکیبی حدود ۲.۵ میلیون دلار به ازای هر یک مگاوات و برای نیروگاههای زغال سنگی تا ۳ الی۴ میلیون دلار به ازای هر یک مگاوات است.
رهنما ادامه داد: بر همین اساس استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر بهصرفه است البته بحثهایی درباره هزینه نگهداری و تعمیرات آنها مطرح است که به نظر میرسد با توجه به هزینههای سنگین نگهداری سایر انواع نیروگاهها استفاده از انرژیهای نو بهصرفه است.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور در ادامه گفت: در سالهای گذشته سرمایهگذاری مناسبی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر صورت نگرفته است. در بسیاری از مناطق کشور قابلیت استفاده از انرژیهای نو وجود دارد. برای نمونه در شرق کشور مناطقی مانند خواف، زابل، سربیشه زمینه مناسبی برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر از جمله انرژی بادی دارند و این مناطق بهصورت بکر باقی مانده است.
او اضافه کرد: در مناطق مرکزی کشور نیز ظرفیت نصب پنلهای خورشیدی و راهاندازی نیروگاه خورشیدی وجود دارد. در سالهای گذشته در این زمینه برنامهریزی جامع و دقیقی انجام نشده است و به همین سبب در زمینه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر از دیگر کشورهای دنیا عقبتر هستیم، هرچند به نظر میرسد با انجام یک برنامه ریزی دقیق با توجه به سرعت بالای ساخت و عملیاتی کردن نیروگاههای انرژی تجدیدپذیر و وسعت ایران میتوان در مدت زمان کوتاه پیشرفت قابل توجهی داشت و طی چند سال این عقب ماندگی را جبران کرد.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور در ادامه اظهار کرد: اگر برنامه مناسبی در زمینه انرژیهای نو داشتیم، مشکلات کنونی در زمینه کیفیت هوا کاهش پیدا میکرد. برای شخص من هم مانند بسیاری دیگر این پرسش مطرح است که چرا تا به حال با وجود امکانات در دسترس به دنبال استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر نبودهایم یا به بیانی دیگر اولویت اول ما نبوده است. به نظر میرسد ارزان بودن انرژیهای فسیلی و در دسترس بودن آنها موجب شده است که تا کنون در این زمینه هزینه نشود.
رهنما ادامه داد: اقدامی اخیراً به دستور رئیسجمهوری در خصوص ادغام و تجمیع ظرفیتهای سازمانی موجود در شرکت بهینهسازی مصرف سوخت، سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) و ستاد مدیریت حملونقل و سوخت و تأسیس سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی صورت گرفت که میتواند سرمنشا تصمیمگیریهای هماهنگ فرابخشی و مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی و مدیریت بهینه ناترازی انرژی در بخشهای مختلف باشد.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور ادامه داد: بر اساس سفارش سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) در سالهای اخیر اطلس باد ایران با قدرت تفکیک یک کیلومتر در یک کیلومتر به تفکیک مناطق و میزان انرژی قابل استحصال توسط پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو تهیه شده است. در خصوص اطلس انرژی خورشیدی نیز پژوهشگاه مشغول آماده سازی آن است بنابراین مقدمات برای شروع این کار به صورت عملیاتی در دسترس است.
رهنما در پایان گفت: نیاز به یک برنامهریزی عملیاتی جامع وجود دارد که سرمایهگذار را مجاب به سرمایهگذاری کند، بهویژه اینکه ورود بخش خصوصی سرعت انجام کار را بالا میبرد. اگر بخش خصوصی را در خصوص تضمین خرید میزان انرژی تولید شده با نرخ بهای مناسب که بازگشت سرمایه آن را تضمین میکند، ترغیب کنیم قطعا استقبال میکند و میتوان با سرعت بیشتری عقبماندگی را جبران کنیم.