به گزارش بررسی نیوز، عراقچی در پاسخ به سؤالی در مورد تحولات سوریه و اینکه آیا تحولات اخیر در سوریه حاصل یک توافق پشت پرده است و آیا در این زمینه غافلگیری ایجاد شده است؟ گفت: به نظرم همه چیز روشن است. تحلیلها و اخبار دلالت میکرد که چنین حرکتی انجام شود. از تحولات و تحرکات ادلب اطلاع داشتیم، دولت سوریه نیز اطلاع داشت و ما اطلاعات مربوط به این موضوع را به دولت و ارتش سوریه ارائه کرده بودیم.
او ادامه داد: آنچه که غافلگیر کننده بود، ناتوانایی ارتش سوریه در مقابله با این حرکت و سرعت تحولات در سوریه بود. در دیداری که بنده و آقای لاریجانی با آقای بشار اسد داشتیم، خود ایشان هم از عملکرد ارتش سوریه متعجب و گلایهمند بود و مشخص بود که حتی در دولت سوریه تحلیل درستی از وضعیت ارتش سوریه وجود نداشت. من فکر میکنم که ارتش سوریه بیشتر درگیر جنگ روانی شد تا اینکه در میدان درگیر جنگ باشد، تبلیغات و فضاسازیهایی که در فضای مجازی و غیره صورت گرفت، در کاهش انگیزههای ارتش سوریه موثر بود. این فقط برای ایران غیرمنتظره نبود بلکه برای بسیاری از کشورهای منطقه نیز این سرعت تحولات غیرمنتظره بود
عراقچی در بخشی از سخنان خود گفت: در جریان این اتفاقات، یک طراحی پشت صحنه از طرف آمریکا و رژیم صهیونیستی وجود داشت که محور مقاومت را دچار مشکل پیدرپی کند.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران در بخشی از صحبتهای خود در این گفتوگوی تلویزیونی با اشاره به کمک ایران به دولت سوریه در مبارزه با داعش در سالهای گذشته گفت: توصیه جدی ما در این سالها به دولت سوریه این بوده که با معارضین خود وارد گفتوگو شود و از طریق مسالمتآمیز بدون اینکه صدمهای به مردم وارد شود، مسائل را حل کند.
وزیر خارجه ایران همچنین در پاسخ به این سؤال که در دیداری که با «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه در هفته گذشته داشته چه توصیهای به او کرده است؟ گفت: توصیه کردیم که روحیه ارتش سوریه تقویت شود و این کاری بود که باید خود آقای بشار اسد انجام میدادند و اینکه با مردم سوریه تعامل بیشتری انجام شود، چراکه آنچه که حکومتها را حفظ میکند، مردم هستند.
هیچ وقت قرار نبود جایگزین ارتش سوریه شویم
عراقچی همچنین در بخش دیگر صحبتهای خود در پاسخ به سؤالی گفت: نقش اصلی در مبارزه با تروریسم در عراق و سوریه را البته به درخواست دولتهای عراق و سوریه، ایران ایفا کرد و ما نیرو اعزام کردیم. البته این عمدتا برای تأمین خود ما بود و برای ما تهدید بزرگی بود که مجبور بودیم با داعش خارج از قلمرو خود مقابله کنیم. در نهایت موفق شدیم داعش را شکست دهیم. پیروزی بر داعش عمدتا دستاورد سردار شهید حاج قاسم سلیمانی بود.
او در مورد گروههای معارض سوری اظهار کرد: گروههای معارض سوری، طیفهای مختلفی هستند. برخی از گروههای معارض سوری در لیست گروههای تروریستی قرار دارند. دیروز در نشست آستانه مجدداً دولت سوریه را تشویق کردیم که با معارضین مشروع گفتوگو کند و معارضین مشروع گروههایی هستند که در لیست گروههای تروریستی قرار ندارند. ما هیچ وقت توصیه به عدم مذاکره نکردهایم و همواره دولت سوریه را تشویق به مذاکره با معارضین خود کردهایم.
عراقچی همچنین گفت: تهاجم اخیر برخلاف روند آستانه بود. یکی از اهداف آستانه کمک ایران، روسیه و ترکیه به دولت و معارضین برای شکلگیری گفتوگو و اصلاحات سیاسی و همچنین در صورت لزوم، تغییرات در قانون اساسی بود اما این مسیر به خوبی پیش نرفت. دولت آقای اسد در این خصوص انعطاف و سرعت کمی داشت. بحث داخلی سوریه به خود دولت و ارتش سوریه مربوط بود. این همان قسمتی است که دچار مشکل شد و ارتش سوریه نتوانست وظیفه خود را انجام دهد. ما هیچ وقت قرار نبود جایگزین ارتش سوریه در حلوفصل مسائل داخلی یا مقابله با معارضین باشیم. حضور رزمی ما در سوریه برای مبارزه با داعش بود و پس از شکست داعش خاتمه پیدا کرد و همچنین برای حمایت از مقاومت بوده است.
مقاومت تعطیل نمیشود
دیپلمات عالیرتبه ایرانی همچنین در بخش دیگر صحبتهای خود با بیان اینکه «ما تحولات منطقه را رصد میکنیم و نگرانیهایی در بین کشورهای منطقه در ارتباط با تحولات سوریه وجود دارد»، اظهار کرد: از جمله نگرانیهایی که وجود دارد، امکان وقوع جنگ داخلی در سوریه بین گروههای مختلف، تجزیه و یا فروپاشی سوریه و اینکه سوریه مامن گروههای تروریستی شود.
عراقچی افزود: یکی دیگر نگرانیهایی که ما داریم، سوءاستفاده رژیم صهیونیستی از تحولات در سوریه و اقدامات تجاوزکارانه این رژیم است.
او همچنین در بخش دیگر صحبتهای خود در پاسخ به سؤالی در مورد تأثیر تحولات سوریه بر جریان مقاومت و اینکه گفته میشود مقاومت سوریه را از دست داده است و همچنین راه ما با لبنان با از دست دادن سوریه بسته شده است، گفت: مقاومت یک مکتب و آرمان است که راه خود را طی میکند، مقاومت تعطیل نمیشود و تحولات در سوریه باعث نمیشود که مقاومت تعطیل شود.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سؤال که گفته میشود مسیر ارتباطی ما با حزبالله با توجه به تحولات سوریه بسته شده است، گفت: مسیر ارتباطی ما با یمن چگونه است؟ مگر باز است؟ مسیر ارتباطی ما با غزه مگر باز است؟
ورود افراد به سفارت ایران در دمشق سازماندهی شده نبوده است
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در مورد وضعیت سفارت سوریه در تهران گفت: ما منتظر هستیم که ببینیم چه حکومتی در سوریه مستقر میشود و اگر به نقطهای رسیدیم که حکومتی که در دمشق مستقر شده است را مورد شناسایی قرار دهیم، سفارت سوریه در تهران را تحویل آنها میدهیم، البته تا آن زمان سفیر و کارمندان فعلی در سفارت مستقر خواهند بود.
عراقچی همچنین در پاسخ به سؤالی در مورد وضعیت سفارت ایران در سوریه گفت: با طرفهای مختلف در سوریه در مورد امنیت سفارتخانه خود و کنسولگریمان و اماکن مقدسه در سوریه صحبت کردیم، آنها به ما تضمینهایی دادهاند که حرمت این اماکن حفظ میشود. البته صبح امروز عدهای به سفارت ما ورود پیدا کردند ولی صحنهها نشان میدهد که این ورود سازماندهی شده نبوده و توسط مسلحین انجام نشده است.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «اتفاقی که در مورد کنسولگری ایران در حلب رخ داد اتفاق زشتی بود و این اتفاق در این ابعاد در مورد سفارت خانهمان در دمشق رخ نداد»، گفت: برای ما حفظ امنیت و احترام اماکن مقدسه مهم است ،در این خصوص تضمینهایی به ما داده شده است و تا آنجا که خبر دارم بیحرمتی انجام نشده است.
عراقچی همچنین با اشاره به تدابیر اندیشیده شده برای بازگرداندن ایرانیانی که همچنان در سوریه هستند، گفت: روند بازگرداندن این افراد آغاز شده و انشاءالله امشب کسانی که همچنان در سوریه حضور دارند از جمله کسانی که مثلاً در پروژهها و شرکتهای عمرانی مشغول به کار هستند، به کشور بازگردانده خواهند شد.
تبادل پیام بین ایران و آمریکا همواره وجود داشته است
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا تبادل پیامی بین ایران و آمریکا در ارتباط با موضوع سوریه انجام شده است، گفت: تبادل پیام بین ایران و آمریکا چیز جدیدی نیست و همواره وجود داشته است و فقط در خصوص سوریه نیست، در مورد مسائل مختلف است در مورد مسائلی که لازم از طرفین از آن آگاه شود تا از سوءتفاهمات جلوگیری شود.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در مورد سرنوشت روند آستانه و اینکه آیا این روند دامه پیدا میکند؟ گفت: روز گذشته در ابتدا نشست سه کشور عضو روند آستانه برگزار شد و در نشست دوم پنج کشور منطقه به آن ملحق شدند. در جلسهای که دیروز داشتیم این علاقهمندی وجود داشت که این روند ادامه پیدا کند. ادامه این روند بستگی به تحولات در سوریه و دمشق دارد، ولی برداشت من این است که ما در آینده به این روند احتیاج خواهیم داشت و امیدوارم که مشورتهای سه کشور ایران روسیه و ترکیه ادامه پیدا کند.